Solutions

Question 1.
A survey was conducted by a group of students as a part of their environment awareness programme, in which they collected the following data regarding the number of plants in 20 houses in a locality. Find the mean number of plants per house.

Answer:

Since fiand xiare of small values we use direct method.

Question 2.
Consider the following distribution of daily wages of 50 workers of a factory.

Find the mean daily wages of the workers of the factory by using an appropriate method.

Answer:

Here the xiare of large numerical values.
So we use deviation method then,

Question 3.
The following distribution shows the daily pocket allowance of children of a locality. The mean pocket allowance is Rs. 18. Find the missing frequency f.

Answer:

18 (44 + f) = 752 + 20 f
⇒ 20f- 18f= 792-752
⇒ 2f = 40
∴ f =40/20= 20.

Question 4.
Thirty women were examined in a hospital by a doctor and their of heart beats per minute were recorded and summarised as shown. Find the mean heart beats per minute for these women, choosing a suitable method.

Answer:

Question 5.
In a retail market, fruit vendors were selling oranges kept in packing baskets. These baskets contained varying number of oranges. The following was the distribution of oranges.

Find the mean number of oranges kept in each basket. Which method of finding the mean did you choose?

Answer:

Here we use step deviation method where a = 135, h = 5,a multiple of all di

Question 6.
The table below shows the daily expenditure on food of 25 households in a locality.

Find the mean daily expenditure on food by a suitable method.

Answer:

NOTE: If we consider first value as “a” then we dont get negative values inui,fiuicolumns. Then it becomes easy for calculation.

Question 7.
To find out the concentration of SO2in the air (in parts per million, i.e., ppm), the data was collected for 30 localities in a certain city and is presented below:

Find the mean concentration of SO2in the air.

Answer:

Question 8.
A class teacher has the following attendance record of 40 students of a class for the whole term. Find the mean number of days a student was present out of 56 days in the term.

Answer:

Question 9.
The following table gives the literacy rate (in percentage) of 35 cities. Find the mean literacy rate.

Answer:

= 70 - 0.57142
= 69.4285
≃ 69.43%

Question 1.
The following table shows the ages of the patients admitted in a hospital during a year:

Find the mode and the mean of the data given above. Compare and interpret the two measures of central tendency.
Answer:
Maximum number of patients joined in the age group 35 - 45.
∴ Modal class is 35 – 45.
Lower limit of the modal class ‘l’ = 35
Class size h = 10
Frequency of modal class, f1= 23
Frequency of the class preceding the modal class f0= 21
Frequency of the class succeeding the modal class f2= 14

= 35.37 years.
Interpretation: Mode age is 36.8 years, Mean age = 35.37 years.
Maximum number of patients admitted in the hospital are of the age 36.8 years, while on an average the age of patients admitted to the hospital is 35.37 years. Mode is less than the Mean.

Question 2.
The following data gives the information on the observed lifetimes (in hours) of 225 electrical components:

Determine the modal lifetimes of the components.

Answer:

Since the maximum frequency 61 is in the class 60 - 80, this is the required modal class.
Modal class frequency, f1= 61.
Frequency of the class preceding the modal class f0= 52
Frequency of the class succeeding the modal class f2= 38
Lower boundary of the modal class, l = 60
Height of the class, h = 20

= 60 + 5.625
= 65.625 hours.

Question 3.
The following data gives the distribution of total monthly household expenditure of 200 families of a village. Find the modal monthly expenditure of the families. Also, find the mean monthly expenditure:

Answer:

Since the maximum families 40 lies in the class 1500 - 2000, this is the required modal class.
Lower boundary of the modal class (l) = 1500
Frequency of the modal class (f1) = 40
Frequency of the class preceding the modal class f0= 24
Frequency of the class succeeding the modal class f2= 33
Height of the class, h = 500
Hence, modal monthly income = Rs. 1847.83.
Assumed mean (a) = 3250

Question 4.
The following distribution gives the state-wise, teacher-student ratio in higher secondary schools of India. Find the mode and mean of this data. Interpret the two measures.

Answer:

Since the maximum number of states ‘10’ lies in the class interval 30-35, this is the modal class.
Lower boundary of the modal class, l = 30
Frequency of the modal class, f1= 10
Frequency of the class preceding the modal class = f0= 9
Frequency of the class succeeding the modal class = f2= 3
Height of the class, h = 5

= 32.5 - 3.28
= 29.22
Mean = 30.625
Mode = 29.22
Mode states have a students - teacher ratio 29.22 and on an average this ratio is 30.625.

Question 5.
The given distribution shows the number of runs scored by some top batsmen of the world in one-day international cricket matches.

Find the mode of the data.

Answer:

Maximum number of batsmen are in the class 4000 - 5000.
∴ Modal class is 4000 - 5000.
Lower boundary of the modal class ‘l’ = 4000
Frequency of the modal class, f1 = 18
Frequency of the class preceding the modal class, f0= 4
Frequency of the class succeeding the modal class, f2= 9
Height of the class, h = 1000

= 4000 + 608.695
= 4608.69
≃ 4608.7 runs

Question 6.
A student noted the number of cars passing through a spot on a road for 100 periods, each of 3 minutes, and summarised this in the table given below.

Find the mode of the data.

Answer:

Since the maximum frequency is 20, the modal class is 40 - 50.
Lower boundary of the modal class ‘l’ = 40
Frequency of the modal class, f1= 20
Frequency of the class preceding the modal class, f0= 12
Frequency of the class succeeding the modal class, f2= 11
Height of the class, h = 10;

= 40 + 4.70588
= 44.705
≃ 44.7 cars

Question 1.
The following frequency distribution gives the monthly consumption of electricity of 68 consumers of a locality. Find the median, mean and mode of the data and compare them.

Answer:

Sum of the frequencies = 68
&there4 n/2 = 68/2 = 34
Hence median class = 125 - 145
Lower boundary of the median class, l = 125
cf - cumulative frequency of the class preceding the median class = 22
f - frequency of the median class = 20
h = class size = 20
Median = l+[n/2?cf]/f × h
= 125 + [34?22]/20 × 20
&there4 Median = 125 + 12 = 137
Maximum number of consumers lie in the class 125 - 145
Modal class is 125 -145
l - lower limit of the modal class =125
f1- frequency of the modal class = 20
f0- frequency of the class preceding the modal class =13
f2- frequency of the class succeeding the modal class =14
h - size of the class = 20

= 135 + 0.102941
≃ 135.1
Mean, Median and Mode are approximately same in this case.

Question 2.
If the median of 60 observations, given below is 28.5, find the values of x and y.

Answer:

Median =l+[n2?cf]/f × h
It is given that ∑f = n = 60
So, 45 + x + y = 60
x + y = 60 - 45 = 15
x + y = 15 ….. (1)
The median is 28.5 which lies be-tween 20 and 30.
Median class = 20 - 30
Lower boundary of the median class ‘l’ = 20
N/2 = 60/2 = 30
cf - cumulative frequency = 5 + x
h = 10
Median = l+[n/2?cf]/f × h
⇒ 28.5 = 20 + 30?5?x/20 × 10
⇒ 28.5 = 20 + 25?x/2
25?x/2 = 28.5 - 20 = 8.5
25 - x = 2 × 8.5
x = 25- 17 = 8
also from (1); x + y = 15
8 + y = 15
y = 7
&there4 x = 8; y = 7.

Question 3.
A life insurance agent found the following data about distribution of ages of 100 policy holders. Calculate the median age. [Policies are given only to persons having age 18 years onwards but less than 60 years.

Answer:

The given distribution being of the less than type, 25, 30, 35, give the upper limits of corresponding class intervals. So the classes should be 20 - 25, 25 - 30, 30 - 35, ………. 55 - 60.
Observe that from the given distribution 2 persons with age less than 20.
i.e., frequency of the class below 20 is 2.
Now there are 6 persons with age less than 25 and 2 persons with age less than 20.
∴ The number of persons with age in the interval 20 - 25 is 6 - 2 = 4.
Similarly, the frequencies can be calculated as shown in table.
Number of observations = 100
n = 100
n/2 = 100/2 = 50, which lies in the class 35-40
&there4 35 - 40 is the median class and lower boundary l = 35
cf = 45;
h = 5;
f = 33
Median = l+[n/2?cf]/f × h
= 35 + 50?45/33 × 5
= 35 + 5/33 × 5
= 35 + 0.7575
= 35.7575
&there4 Median ≃ 35.76

Question 4.
The lengths of 40 leaves of a plant are measured correct to the nearest millimetre, and the data obtained is represented in the following table:

Find the median length of the leaves. (Hint: The data needs to be converted to continuous classes for finding the median, since the formula assumes continuous classes. The classes then change to 117.5 – 126.5, 126.5 – 135.5,…, 171.5 – 180.5.)

Answer:
Since the formula, Median = l+[n/2?cf]/f × h assumes continuous classes assumes continuous class, the data needs to be converted to continuous classes.
The classes then changes to 117.5 - 126.5; 126.5 - 133.5, .. 171.5 - 180.5.

∑fi = n = 40
n/2 = 40/2 = 20
n/2 th observation lie in the class 144.5- 153.5
&there4 Median class = 144.5 - 153.5
Lower boundary, l = 144.5
Frequency of the median class, f = 12
c.f. = 17
h = 9
&there4 Median = l+[n/2?cf]/f × h
= 144.5 + 20?17/12 × 9
= 144.5 + 3/12 × 9
= 144.5 + 9/4
= 144.5 + 2.25
&there4 Median length = 146.75 mm.

Question 5.
The following table gives the distribution of the life-time of 400 neon lamps.

Find the median life-time of a lamp.

Answer:

Total observations are n = 400
n2th observation i.e 4002 = 200
200 lies in the class 3000 - 3500
&there4 Median class = 3000 - 3500
Lower boundary l = 3000
frequency of the median class f = 86
c.f = 130
Class size, h = 500
Median = l+[n/2?cf]/f × h
= 3000 + 200?130/86 × 500
= 3000 + 70/86 × 500
= 3000 + 406.977
= 3406.98
&there4 Median life ≃ 3406.98 hours

Question 6.
100 surnames were randomly picked up from a local telephone directory and the frequency distribution of the number of letters in the English alphabet in the surnames was obtained as follows.

Determine the median number of letters in the surnames. Find the mean number of letters in the surnames ? Also, find the modal size of the surnames.

Answer:
Number of letters in the surnames.
Also find the modal size of the surnames.

Total observations are n = 100
n/2 = 100/2 = 50
50 lies in the class 7 - 10
&there4 Median class = 7 - 10
l - lower boundary = 7
f - frequency of the median class = 40
cf = 36
Class size h = 3
Median:
Median = l+[n/2?cf]/f × h
= 7 + 50?36/40 × 3
= 7 + 14/40 × 3
= 7 + 42/40
= 7 + 1.05
= 8.05
&there4 Median = 8.05.

= 7 + 3034
= 7 + 0.882
= 7.882
Median = 8.0.5; Mean = 8.32; Modal size = 7.88.

Question 7.
The distribution below gives the weights of 30 students of a class. Find the median weight of the students.

Answer:

Number of observations (n) = ∑fi
n/2 = 30/2 = 15
15 lies in the class 50 - 55
&there4 Median class = 50-55
l - lower boundary of the median class = 55
f - frequency of the median class = 8
c.f = 5
Class size h = 6
Median = l+[n/2?cf]/f × h
= 50 + 15?5/8 × 6
= 50 + 7.5
= 57.5
= 50 + 7.5 = 57.5
&there4 Median weight = 57.5 kg.

Question 1.
The following distribution gives the daily income of 50 workers of a factory.

Convert the distribution above to a less than type cumulative frequency distribution, and draw its ogive.

Answer:
Since the curve is a less than type graph the data changes to

X - axis - upper limits 1 cm = 50 units.

Y - axis - less than c.f. 1 cm = 5 units.

Question 2.
During the medical check-up of 35 students of a class, their weights were recorded as follows:

Draw a less than type ogive for the given data. Hence obtain the median weight from the graph and verify the result by using the formula.

Answer:
Given: Upper limits of the classes and less than cumulative frequencies. Therefore required points are (38, 0), (40, 3), (42, 5), (44, 9), (46, 14), (48, 28), (50, 32) and (52, 35)
X - axis - upper limits 1 cm = 2 units.
Y - axis - less than c.f. 1 cm = 4 units.

Number of observations = 35
∴ N/2 = 35/2 = 17.5
Locate the point on the ogive whose ordinate is 17.5.
The x - coordinate of this point is the required median.
From the graph, median = 46.5.

Number of observations = n = 35
∴ N2 = 352 = 17.5
17.5 belongs to the class 46 - 48
∴ Median class = 46-48
l - lower boundary of class = 46
f - frequency of the median class =14
c.f = 14
Class size = 2

Question 3.
The following table gives production yield per hectare of wheat of 100 farms of a village.

Change the distribution to a more than type distribution, and draw its ogive.
Answer:
The given data is to be changed to more than frequency distribution type.

A graph is plotted by taking the lower limits on the X - axis and respective of Y - axis.
Scale:
X - axis: 1 cm = 5 units
Y - axis: 1 cm = 5 units

Important Question

13th Lesson Statistics Class 10 Important Questions with Solutions

10th Class Maths Statistics 1 Mark Important Questions

Question 1.
If the mean and the median of a data are 12 and 15 respectively, then find its mode.

Solution:
Mode = 3 median - 2 mean
= 3 × 15 - 2 × 12 = 45 - 24 = 21.

Question 2.
If every term of the statistical data consisting of n terms is decreased by 2, then the mean of the data :
A) decreases by 2
B) remains unchanged
C) decreases by 2n
D) decreases by 1

Solution:
A) decreases by 2

Question 3.
For the following distribution :

Find the lower limit of modal class.

Solution:
Lower limit of modal class = 15+15/2 = 30/2 = 15

Question 4.
Consider the following frequency distribution :

Find the median class.

Solution:
N = 12 + 10 + 15 + 8 + 11 = 56
N/2 = 56/2 = 28

N/2 = 56/2 = 28
∴ Median classes = 12 - 18.

Question 5.
For the following distribution :

The sum of lower limits of median class and modal class.

Solution:
Modal Class = 15 - 20

Class frequency cf
0 - 5 10 10
5 - 10 15 25
10 - 15 12 37
15 - 20 20 57
20 - 25 9 66
N = 66
N/2 = 66/2 = 33 Median Class = 10 - 15
lower limit of median class + lower limit of model class 10 + 15 = 25

Question 6.
Find the median class for the data given below.

Solution:

Class frequency cf
20 - 40 10 10
40 - 60 12 22
60 - 80 14 36
80 - 100 13 49
100 - 120 17 66
N = 66
N/2 = 66/2 = 33
Median Class = 60 - 80

Question 7.
Mean and median of some data are 32 and 30 respectively. Using empirical relation, find the mode of the data.

Solution:
Mode = 3 Median - 2 mean
= 3 × 30 - 2 × 32 = 90 - 64 = 26

Question 8.
If the mean of the first n natural number is 15, then find n.

Solution:
Mean of first ‘n’ natural numbers
= n(n+1)/2n = (n+1)/2 = (n+1)/2 = 15
= n + 1 = 30 = n = 30 - 1 = n = 29.

Question 9.
Find the class marks of the classes 20 - 50 and 35 - 60.

Solution:
Class marks of 20 - 50 = 20+50/2 = 70/2
= 35
Class mark of 35 - 60 = 35+60/2 = 95/2 = 47.5

Question 10.
For the following frequency distribution.

Find the upper limit of median class.

Solution:

Class Frequency cf
0-5 8 8
5 - 10 10 18
10 - 15 19 37
15 - 20 25 62
20 - 25 8 70
N = 20
N/2 = 70/2
Median class = 10 - 15
Upper limit = 15

Question 11.
If the mean of the following distribution is 2.6, then find the value of y.

Solution:

x f fx
1 4 4
2 5 10
3 y 3y
4 1 4
5 2 10

N = 12 + y Σfx = 28 + 3y
Mean = 2.6
28+3y/12+y = 2.6 ⇒ 28 + 3y = 2.6(12 + y)
28 + 3y = 31.2 + 2.6y
3y - 2.6y = 31.2 - 28
0.4y = 3.2 ⇒ y = 32/4 ⇒ y = 8

Question 12.
The time in seconds, taken by 150 athletes to turn a 100 m hurdle race are tabulated below:

Find the number of athletes who completed the race in less than 17 seconds.

Solution:

Class Frequency cf
13 - 14 2 2
14 - 15 4 6
15 - 16 5 11
16 - 17 71 82
17 - 18 48 130
18 - 19 20 150
N = 150
N/2 = 150/2
Number of athlets who completed the race lessthan 17 records is 82.

Question 13.
Find the median of first seven prime numbers.

Solution:
The first seven prime numbers are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17
median = 7

Question 14.
If the mean of 6, 7, x, 8, y, 14 is 9, then
A) x + y = 21
B) x + y = 19
C) x - y = 19
D) x - y = 21

Solution:
B) x + y = 19
Mean = 6+7+x+8+y+14/6
9 = 35+y+x/6
54 = 35 + x + y
x + y = 54 - 35
x + y = 19

Question 15.
Find the mode of the numbers 2, 3, 3, 4, 5, 4, 4, 5, 3, 4, 2, 6, 7.

Solution:
4 repeated more times
∴ Mode = 4

Question 16.
Write the empirical relationship between the three measures of central tendency.

Solution:
Mode = 3 median - 2 mean (or)
2 Mean = 3 median - mode (or)
3 Median = Mode + 2 mean

Question 17.
Median and Mode of a distribution are 25 and 21 respectively. Find the mean of the data using empirical relationship.

Solution:
Mode = 3 median - 2 mean
21 = 3 x 25 - 2 × mean
21 = 75 - 2 mean
2 mean = 75 - 21
2 mean = 54
Mean = 54/2 = 27

Question 18.
Find the class-marks of the classes 10 - 25 and 35 - 55.

Solution:
Class marks of 10 - 25 = 35/2 = 17.5
Class marks of 35 - 55 = 90/2 = 45

Question 19.
Write the mean of first ’n’ natural numbers.

Solution:
Mean = 1+2+3+..n/n
= n(n+1)/2n = n+1/2

Question 20.
If xi and fi are numerically small, then which method is appropriate choice to find mean.

Solution:
Direct method

Question 21.
_________ based on all observations.
A) Range
B) Mean
C) Median
D) Mode

Solution:
A) Range

Question 22.
If the median of a series exceeds the mean by 3. Find by what number the mode exceeds its mean.

Solution:
Given, median - mean = 3
median = 3 + mean
mode = 3 median - 2 mean
mode = 3(3 + mean) - 2 mean
mode = 9 + 3 mean - 2 mean
mode = 9 + mean
mode - mean = 9

Question 23.
Find the median class from the following frequency distribution.

Solution:
N = 8 + 15 + 21 + 8 = 52
N/2 = 52/2

Median class = 1550 - 1700

Question 24.
The median of the data, using an emperical relation when it is given that mode = 12.4, Mean = 10.5

Solution:
Mode = 3 median - 2 mean
12.4 = 3 median -2 (10.5) ⇒ 12.4 = 3 median - 21
12.4 + 21 = 3 median ⇒ 33.4 = 3 median
Median = 33.4/3 = 11.13

Question 25.
In the following frequency distribution, the median class.

Solution:

N/2 = 100/2 = 50
Median Class = 150 - 155

Question 26.
Mode of a data is 10, one observation 4 is added to the data then find the mode.

Solution:
There is no change in mode.
∴ Mode = 10

Question 27.
Find the mode of letters A, B, C, D ..Z.

Solution:
No mode

Question 28.
Mean of a data is 11. Each observation is added by 2 then find the mean of new observation.

Solution:
New mean = 11 + 2 = 13

Question 29.
Assertion (A) : Am of 7, 4, 9 is 8.2
Reason (R) : Am = Sum of observations/No. of observations
A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Solution:
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Question 30.
Assertion (A) : Midvalue of class 0 - 10 is 5
Reason (R) : Range = Maximum value - Minimum value
A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Solution:
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).

Question 31.
Assertion (A) : Mode of 1, 2, 3, . 10 is 10.
Reason (R) : Mode = 3 median - 2 mean
A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
B) Both Assertion (A) and Reason- (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Solution:
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Question 32.
Assertion (A) : The mean of the following data is 412.
x 1 2 3 4 5
f 1 2 3 4 5

A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Solution:
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Question 33.
Assertion (A) : Mean of x, y, z is 4 then mean of 2x, 2y, 2z is 8.
Reason (R) : If there are two values in a data after arranging either in ascen-ding or descending order, the average of those two values is called median of that data.
A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Solution:
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).

Question 34.
Assertion (A) Midvalues are used to calculate mean.

A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true.

Solution:
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.

Question 35.
Assertion (A) : In step-deviation method of finding mean, ui = xi-a/h.
Reason (R) : A data may or may not have mode.
A) Both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertioh (A).
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C) Assertion (A) is true but Reason (R) is false.
D) Assertion (A) is false but Reason (R) is true. .

Solution:
B) Both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).

Question 36.
In the formula of mean of grouped data in step deviation method x = A + (Σfiui/Σfi) × h; where ui = ________

Solution:
ui = xi-a/h.

Question 37.
In the classes 35 - 39, 40 - 44, 45 - 49,.. of a frequency distribution, then the upper boundary of the class 40 - 44 is __________ .

Solution:
44.5

Question 38.
Assertion (A) : Mode of sin 0°, cos 0°, sin 90° and tan 45° is 0.
Reason (R) : x = Σf/Σfi
Choose the correct answer:
A) Both Assertion and Reason are true. Reason is supporting the Assertion.
B) Both Assertion and Reason are true. But Reason is not supporting the Assertion.
C) Assertion is true but the Reason is false.
D) Assertion is false but the Reason is true.

Solution:
D) Assertion is false but the Reason is true.

Question 39.
From the given frequency distribution table, what is the class interval of highest frequency class ?

Solution:
2 (class 3 - 5)

Question 40.
Find the mean of the given data :
2, 3, 7, 6, 6, 3, 8

Solution:
Data = 2, 3, 7, 6, 6, 3, 8
Numbers = 7
Total = 2 + 3+7 + 6 + 6 + 3 + 8 = 35
Mean = 35/7 = 5

10th Class Maths Statistics 2 Mark Important Questions

Question 1.
Find the mean the following distribution :
Class Frequency
3 - 5 5
5 - 7 10
7 - 9 10
9 - 11 7
11 - 13 8

Solution:

Question 2.
Find the mode of the following data :
Class Frequency
0 - 20 6
20 - 40 8
40 - 60 10
60 - 80 12
80 - 100 6
100 - 120 5
120 - 140 3

Solution:

= 60 + (12-10/2×12-10-6) × 20
= 60 + 2×20/24-16
= 60 + 40/8
= 60 + 5 = 65.

Question 3.
Find the mode of the following frequency distribution :

Solution:

= 30 + (10-9/2×10-9-3) × 5
= 30 + (5/20-12) = 30 + 40/8
Mode = 30 + 0.625 = 30.625

Question 4.
Find the mean for the following distribution :

Solution:

Question 5.
The following distribution shows the transport expenditure of 100 employees :

Solution:
Find the mode of the distribution.
l = 400 ; f0 = 25 ; f1 = 21 ; f2 = 19 ; h = 200
Mode, Z = l + (f1-f0/2f1-f0-f2) × h
= 400 + (25-21/2×25-21-19) × 200
= 400 + (4×200/50-40) × 400 + 800/10
= 400 + 80 = 480

Question 6.

How do you find the deviation from the assumed mean for the above data ?

Solution:
The assumed value in calculation of mean of a grouped data is the mid value of the class interval which has maximum frequency.

Question 7.
When an observation in a data is abnormally more than or less than the remaining observations in the data, does it affect the mean or mode or median ? Why ?

Solution:
Mean and medians are depending upon given data except mode. So when an observa¬tion in a data is abnormally changes it affects those values i.e., mean and median.

Question 8.
Write the formula to find the mean of a grouped data, using assumed mean method and explain each term.

Solution:
Mean = a + Σfidi/Σfi
a - assumed mean, f - frequency,
d - x - a, x - class mark

Question 9.
The median of observations, -2, 5, 3, -1, 4, 6 is 3.5?. Is it correct ? Justify your answer.

Solution:
Yes.
Given data : -2, 5, 3, -1, 4, 6
Ascending order : -2, -1, 3, 4, 5, 6
Median = 3+4/2 = 7/2 = 3.5

Question 10.
Prathyusha stated that "the average of first 10 odd numbers is also 10". Do you agree with her ? Justify your answer.

Solution:
The average of first 10 odd numbers
= 10/2 [1+19]/10 = 5×20/10 = 100/10 = 10
∴ The average of first 10 odd numbers is 10.
I agree with Prathyusha statement. l

Question 11.
Write the formula to find the median of a grouped data and explain the alphabet in it.

Solution:
Median = l + [n/2-cf/f] × h
l = lower boundary of median class,
n =number of observations.
cf = cumulative frequency of class preceeding the median class,
f = frequency of median class,
h = class size.

Question 12.
Find the median of first seven composite numbers.

Solution:
The first seven composite numbers are

∴ Median = 9

Question 13.
Find the mode of the data 6, 8, 3, 6, 3, 7, 4, 6, 7, 3, 6.

Solution:
First we arrange the ascending order
3, 3, 3, 4, 6, 6, 6, 6, 7, 7, 8

x frequency
3 3
4 1
6 4
7 2
8 1

∴ Mode (6) [having maximum frequency]

Question 14.
Find the mean of prime numbers which are less than 30.

Solution:
Mean = sum of the observation/number of the observation
= 2+3+5+7+11+13+17+19+23+29/10 = 129/10 = 12.9

Question 15.
Find the median of 2/3 , 4/5, 1/2, 3/4, 6/5, 1/2.

Solution:

∴ Median = 3/4

10th Class Maths Statistics 4 Mark Important Questions

Question 1.
ArIthmetic mean of the following data is 14. FInd the value of k.
xi 5 10 15 20 25
fi 7 k 8 4 5

Solution:

360+ 10k = 14(24 + k)
360 + 10k = 336 + 14k
10k - 14k = 336 - 360
-4k = -24
k = 24/4 = 6
∴ k = 6

Question 2.
If the mean of the following data is 18.75. Find the value of p.
xi 10 15 15 25 30
fi 5 10 10 8 2

Solution:

460 + 7p = 18.75 × 32
460 + 7p = 600
7p = 600 - 460
7p = 140
P = 140/7 = 20
∴ p = 20

Question 3.
The heights of six members of a family are given below in the table.
Height in feet 5 5.2 5.4 5.6
No. of family members 1 2 2 1

Find the mean height of the family members.

Solution:

Height in feet (x) No. of family members (f) f × x
5 1 5
5.2 2 10.4
5.4 2 10.8
5.6 1 5.6
Σf = 6 Σf × x = 31.8

∴ Mean height of the family members
= Σfx/Σf = 31.8/6 = 5.3

Question 4.
State the formula to find the mode for a grouped data. Explain each term In it
(OR)
Write the formula of mode for grouped data and explain each term in it.

Solution:
Formula to find the mode for a grouped data
Mode = Z = l + (Σfx/Σf) × h
Where
l = Lower boundary of the modal class
h = Size of the modal class interval
f1 = Frequency of the modal class
f0 = Frequency of the class preceding the modal class
f2 = Frequency of the class succeeding the modal class

Question 5.

Find the value of Σfixi for the above data, where xi is the mid value of each class.

Solution:

Question 6.
The height of 12 members of a family are given below in the table.
Height (in ft) 5 5.2 5.4 5.6
No.of family members 3 4 3 2

Find the mean height of the family members.

Solution:

Height (x) No.of family Members (f) f.x
5 3 15
5.2 4 20.8
5.4 3 16.2
5.6 2 11.2
Σf = 12 Σfx = 63.2

Mean height of the family = Σfx/Σf
= 63.2/12 = 5.266 feet = 5.27 feet

Question 7.
Find the median of first six prime numbers.

Solution:
First six prime numbers

Median of the above data,
If n is even then the median will be the average of the (n/2)th and (n/2 + 1)th observations.
(n/2)th term = (6/2) = 3rd term
(n/2 + 1)th term = (6/2 + 1)th = 3 + 1 = 4th term
Median = (3rdterm +4thterm/2) = 5+7/2 = 6/2 = 6
∴ Median of first six prime number is 6.

10th Class Maths Statistics 8 Mark Important Questions

Question 1.
Find the missing frequencies in the following frequency distribution if it is known that the mean of the distribution is 50.
xi 10 30 50 70 90
fi 17 f1 32 f2 19

N = 120

Solution:

68 + f1 + f2 = 120
f1 + f2 = 120 - 68
f1 + f2 = 52 → (1)
Mean = Σfixi/Σfi = 3480+30f1+70f2/120 = 50
3480 + 30f1 + 70f2 = 50 × 120
30f1 + 70f2 = 6000 - 3480
30f1 + 70f2 = 2520
3f1 + 7f2 = 252 → (2)
(1) × 3 3f1 + 3f2 = 3 × 52
3f1 + 3f2 → (3)

Put f2 = 24 in (1)
f1 + 24 = 52 ⇒ f1 = 52 - 24 ⇒ f1 = 28
∴ f1 = 28, f2 = 24

Question 2.
If the mean of the following distributions is 54, find the value of p.

Solution:

2370 + 30p = 54 (39 + p)
2370 + 30p = 2106 + 54p
2370 - 2106 = 54p - 30p
264 = 24p
P = 264/24 = 11
∴ P = 11

Question 3.
The following table gives weekly wages in rupees of workers in a certain commer¬cial organization. The frequency of class 43 - 46 is missing. It is known that the mean of the frequency distribution is 47.2. Find the missing frequency.

Solution:

7803 + 44.5x = 47.2 (162 + x)
7803 + 44.5x = 47.2 x 162 + 47.2x
7803 - 7646.4 = 47.2x - 44.5x
156.6 = 2.7x
x = 156.6/2.7 = 58
∴ x = 58

Question 4.
The mean of the following frequency table 50. But the frequencies f1 and f2 in class 20 - 40 and 60 - 80 are missing. Find the missing frequencies.

Solution:

Note : Highest frequency class can be treated as the mean class.
Σfi = 68 + f1 + f2 = 120
f1 + f2 = 120 - 68
f1 + f2 = 52 → (1)
Mean = a + (Σfiui/Σfi) × h
a = class mark of the assumed mean class = 50
Σfi = Total frequency = 120
h = height of the class
Σfiui = -f1 + f2 + 4

Put f2 = 24 in (1)
f1 + 24 = 52
f1 = 52 - 24 = 28 ⇒ ∴ f1 = 28, f2 = 24

Question 5.
The mean of the following frequency distribution is 62.8 and the sum of all the frequencies is 50. Compute the missing frequency f1 and f2.

Solution:

Note : Highest frequency class can be treated as the mean class.
Σfi = 30 + f1 + f2 = 50
f1 + f2 = 50 - 30 = 20
f1 + f2 = 20 → (1)
Mean = a + (Σfiui/Σfi) × h
a = class mark of the assumed mean class = 50
xi = class mark
Σfi = Total frequency = 50
h = height of the class = 20
Σfiui = -f1 + f2 + 28

-f1 + f2 + 28 = 32
-f1 + f2 = 32 - 28
-f1 + f2 = 4 → (2)

Put f2 = 12 in (1)
f1 + 12 = 20
f1 = 20 - 12 = 8
∴ f1 = 8, f2 = 12

Question 6.
If the median of the following frequency distribution is 46. Find the missing frequencies. Total frequency is 229.

Solution:

150 + a + b = 229
a + b = 229 - 150
a + b = 79 → (1)
Median = l + (n/2-cf/f) × h
l = lower limit of the median class = 40
n = Total frequency = 229
f = frequency of the median class = 65
h = height of the class = 10
cf = cumulative frequency of the class preceding = 42 + a

a = 34 (approximately)
Put a = 34 in (1)
a + b = 79
34 + b = 79 ⇒ b = 79 - 34 = 45 ⇒ ∴ a = 34 and b = 45

Question 7.
Compute the median of the following data
Marks Number of students
More than 150 0
More than 140 12
More than 130 27
More than 120 60
More than 110 105
More than 100 124
More than 90 141
More than 80 150

Solution:

Note : Highest frequency class can be treated as the median class.
Median = l + (n/2-cf/f) × h
l = lower limit of the median class = 110, n = Total frequency = 150,
f = frequency of the median class = 45, h = height of the class = 10
cf = cumulative frequency of the class preceding = 45 O50
Median = 110 + (150/2-45/45) × 10 = 110 + (75-45/45) × 10 = 110 + 30×10/45
= 110 + 6.66 ⇒ ∴ Median = 116.66

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate